Förstärkaren är det viktigaste elementet i ett Hi-Fi stereo- eller surroundsystem. Det är hjärnan bakom det goda ljudet, men det kan vara en större vetenskap att få veta vad en förförstärkare, effektförstärkare eller en integrerad förstärkare gör och vad du behöver.
Förförstärkare och processorer är en styrenhet med ett antal in- och utgångar, samt ett antal ljudbehandlingskretsar, ingångsväljare och volymkontroll. Förförstärkare har därför inte själva effektförstärkaren inbyggd, och används oftast i kombination med antingen en stereo eller flerkanals effektförstärkare, eller aktiva högtalare som har en inbyggd förstärkare.
De rena effektförstärkarna har däremot ingen inbyggd förförstärkare eller processor, ofta bara en enkel förstärkningsvolymreglering och lite annorlunda grundinställningar.
Förförstärkare:Du kan se en förförstärkare som kontrolltorn, där du kan skruva upp och ner volymen (ljudstyrkan), men beställningarna som skickas från tornet är beroende av effektförstärkaren, eftersom det inte kommer några watt ur en förförstärkare. Det betyder att den inte kan fungera ensam utan en effektförstärkare eller en uppsättning aktiva högtalare. Förförstärkaren används också för att välja ingång från ljudingången och valfri tonkontroll. Vi ser även förförstärkare med inbyggd DAC och streamingfunktionalitet.
Strömförstärkare:Effektförstärkaren har ingen förförstärkare eller processor inbyggd, ofta bara en enkel 'förstärkning' och lite annorlunda grundinställningar. Du kan använda effektförstärkaren både tillsammans med förförstärkaren och den integrerade förstärkaren, så länge den har en 'pre-out'-utgång. Om du kombinerar effektförstärkaren med ditt stereosystem kan du få ut mycket mer av din förstärkare, och ett mycket mer detaljerat ljud. Du kan inte använda effektförstärkaren ensam, dvs utan en främre eller integrerad förstärkare.
Integrerad förstärkare:Den integrerade förstärkaren är, som namnet antyder, en förstärkare som innehåller både en för- och effektförstärkare i sitt skåp. Det är ofta den mest prisvärda och kompakta typen av förstärkare du kan få.
En streamingförstärkare kan i princip göra samma sak som vanliga förstärkare, den har bara också en trådlös anslutning till till exempel Internet och andra trådlösa enheter. Eftersom musik spelas mer i molnet än i CD-spelaren ställer det andra krav på högtalare och andra ljudenheter, inklusive förstärkare.
Speciellt för de som är vana vid bra ljud och inte kan "nöja sig" med en enda streaminghögtalare är streamingförstärkaren väldigt populär. Om du har några riktigt bra högtalare vill du förmodligen fortfarande kunna använda dem även om du streamar din musik. Du kopplar dem helt enkelt till din streamingförstärkare och din trådlösa enhet till förstärkaren, och sedan kan du streama din favoritmusik, som du tidigare gjort med CD-skivor och skivor.
Vanligtvis kommer streamingförstärkaren med en app där du kan styra och spela musiken. Förstärkaren och spelarenheten är anslutna antingen via Bluetooth, AirPlay eller Wi-Fi.
Du måste välja din förstärkare utifrån både funktionalitet, design, ljudkvalitet och inte minst effekt. Det är därför bättre att välja en förstärkare som är fem gånger för stor än en som är ½ gång för liten, eftersom ljudet lättare förvrängs i en liten och svag förstärkare än i en stor förstärkare. I värsta fall kan du förstöra högtalarna om förstärkaren är för svag för det du använder dem till. Det är betydligt vanligare att brända högtalare orsakas av hög distorsion (klippning) från en för liten förstärkare och uppskruvad för högt, jämfört med en stor förstärkare som helt enkelt levererar för mycket effekt.
Det kan tyckas kontraintuitivt att en för liten förstärkare kan bränna ut en högtalare, men det kan den. När den lilla förstärkaren trycks bortom dess kapacitet skickar den en klippt signal som förvrängs till högtalaren. Högtalaren klarar inte av det, då en sådan signal innehåller enorm energi i diskantområdet. Talspolen i diskanten kan bli så varm att den skadas, och då hör du den aldrig igen.
En förstärkares Watt-betyg kräver att du är lite försiktig när du jämför mellan olika märken, eftersom vissa tillverkare är mer konservativa (vissa skulle säga exakta) med betygen. Andra indikerar effekten under optimala förhållanden, vilket inte alltid är helt korrekt.
Man måste också vara försiktig så att man inte ökar högtalarens Watt för mycket, då det finns många andra parametrar som i praktiken säger mer om högtalaren. Detta är till exempel drifteffekt och enheternas fysiska storlek. Dessutom såklart hur förstärkaren passar ljudmässigt med högtalare. Självklart är det mest med dyrare system som man måste ta hänsyn till detta som en viktig parameter.
Wattspecifikationerna säger inget om hur högt en förstärkare kan spela genom högtalarna. Du behöver mer information för att kunna dra slutsatsen det. Det handlar också om huruvida högtalaren tål förstärkarens uteffekt. Om inte riskerar du att bränna högtalaren. Watt säger heller ingenting om hur länge förstärkaren lever och hur mycket den tål.
Du är alltid välkommen att
kontakta oss för råd och vägledning om att köpa en förstärkare, då det kan vara lite av en djungel att ta reda på vad du ska gå efter. Vår expertis täcker hela högtalar- och förstärkarmarknaden och tillsammans ska vi nog hitta en bra lösning som passar just dina behov.