Component/komponentvideosignaler används främst i samband med bättre videoutrustning som DVD-spelare, projektorer och plattskärmar. Component-standarden är därför också något nära höjdpunkten av analog videoöverföring. Standarden är ursprungligen från USA och motsvarar faktiskt den europeiska RGBs videostandarden, som används i scartkablar, men den bör inte förväxlas med den. Componentsignalen är en förlustfri komprimerad RGB-signal som endast använder 3 ledare med synksignalen integrerad, medan RGB har separerad synk.
Component- och RGB-videoöverföringar utmärker sig genom att ge en synbart mer färgstark och lugn bild, men mindre brus än både Composite- och S-videoöverföringar och kan absolut rekommenderas om man har möjlighet till det. Dessutom kan Component video bära en äkta HD-signal upp till 720p (progressiv) eller 1080i (interlaced) upplösning, till skillnad från de andra som endast går upp till 480p (NTSC) eller 576p (PAL).
För överföring av Componentvideosignaler använder man, som vid alla andra analoga videosignaler, koaxialkablar med en impedans på 75 ohm för optimal kvalitet; om kabeln inte har korrekt impedans blir det ofta skuggor i bilden. Component överför inte ljudsignaler, det dras normalt en separat kabel för det.